Direct Lender Spotcap Nederland wordt onderdeel van CapitalBox

Spotcap Nederland gaat verder als Capital Box. Aanvragen kunnen gedaan worden via deze link. Voor bestaande klanten wijzigt er niets, zij kunnen inloggen zoals zij gewend zijn. Heeft u als klant vragen, dan kunt u contact opnemen met onze client service afdeling, voor contactgegevens, klik hier. Spotcap Partners ontvangen per mail meer informatie over hun specifieke situatie, daarnaast kunnen zij contact opnemen met hun Spotcap accountmanager. Voor meer informatie over deze transitie kunt u kijken op onze FAQ pagina, klik hier.

Zakelijke leningen voor ondernemers

Zakelijk lenen tot €350.000

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening is een overeenkomst die een bedrijf aangaat met een financier, waarbij de financier een lening verstrekt tegen bepaalde voorwaarden. In de leningovereenkomst wordt onder meer opgenomen tegen welke rente het bedrijf leent, wanneer de lening afgelost moet zijn en wat overige voorwaarden zijn zoals eventuele zekerheden. Een zakelijke lening wordt enkel verstrekt aan bedrijven en niet aan individuen: in dat geval betreft het een persoonlijke lening. Hiervoor gelden vaak andere voorwaarden en criteria.

Zakelijke lening aanvragen

Het is tegenwoordig goed mogelijk om een zakelijke lening online aan te vragen. Verschillende aanbieders werken geheel online, waardoor je als ondernemer geen fysieke afspraken of papierwerk meer hoeft te regelen. Belangrijk bij online aanvragen is dat je de juiste documentatie op orde hebt. Afhankelijk van de financier is dit een overzicht van je BTW-aangiften, banktransacties van de zakelijke rekening, een jaarrekening of kolommenbalans, een debiteurenbestand en/of prognoses. Een goede financier communiceert transparant over de vereisten voor een online aanvraag, deze informatie is vaak dan ook goed terug te vinden op de website.

Zakelijk lenen wanneer

Waarvoor kan ik een zakelijke lening inzetten?

Er zijn verschillende doeleinden die je kunt financieren met een zakelijke lening. Hieronder volgt een opsomming van enkele mogelijkheden.

 • Nieuw bedrijfspand of renovatie
 • Investeringen in personeel
 • Verduurzaming (zonnepanelen)
 • Aanschaf voorraden
 • Voorfinanciering (project of opdracht)

Zakelijke lening versus zakelijk krediet

Naast een zakelijke lening is het als ondernemer ook mogelijk een zakelijk krediet af te sluiten. Een zakelijk krediet fungeert als faciliteit waaruit je als ondernemer één of meerdere opnames kunt doen. Iedere opname wordt vervolgens automatisch een aparte lening. Met een zakelijk krediet heb je als onderneming meer flexibiliteit met betrekking tot opnemen en aflossen.

Ondernemers over zakelijk lenen

“We groeien hard en zijn steeds meer aan het professionaliseren. Via Spotcap regelden we een zakelijke lening."
Rodney Lam

Daily Paper

Veelgestelde vragen

 • Hoe krijg ik een zakelijke lening?

  Of en hoe je een zakelijke lening krijgt is afhankelijk van diverse factoren. Allereerst dien je als ondernemer te kijken naar de soort lening die je wil aantrekken. Heb je een starterslening nodig? Is je bedrijf volwassen en zoek je groeifinanciering? Wil je een specifieke leningsvorm, zoals een achtergestelde of onderhandse lening? Hierna dien je te kijken naar je financiële situatie. Past deze bij de financiering die je zoekt? Als starter kom je namelijk niet (altijd) in aanmerking voor groeifinanciering, net zoals volwassen bedrijven vaak geen starterslening meer krijgen. Tot slot dien je uit te zoeken welke financieringspartij past bij jouw situatie en behoefte. Dit kan ingewikkeld zijn, omdat er ontzettend veel aanbieders op de markt zijn met verschillende financieringsoplossingen. Wij raden ondernemers altijd aan hun financieringsbehoefte te bespreken met hun accountant of financieel adviseur. Deze personen hebben meer inzicht in de markt en kunnen jou als ondernemer vertellen of je wel of niet in aanmerking komt bij bepaalde partijen, en wat er nodig is bij een aanvraag.

 • Wat kost een zakelijke lening?

  De kosten die je maakt voor een zakelijke lening verschillen per financier. Leen je bij één van de grootbanken (ABN, ING, Rabobank of SNS), dan vallen de rentes over het algemeen iets lager uit. De procedures en vereisten kunnen echter strikter zijn bij een bank en veel tijd in beslag nemen. Leen je bij een alternatieve financier, dan kunnen de rentes iets hoger liggen maar betaal je bijvoorbeeld geen servicekosten. Ook profiteer je bij een alternatieve (online) financier al snel van een kortere doorlooptijd en snellere service. Indien je exact wil weten wat je kwijt bent bij een financier, kun je bij veel partijen een vrijblijvende offerte opvragen. Ook weet jouw accountant of financieel adviseur vaak wel wat ongeveer de prijzen zijn in de markt.

 • Is een zakelijke lening aftrekbaar?

  Kortweg bestaat een zakelijke lening uit twee verschillende soorten kosten die je maakt: rente en aflossing. De aflossing betreft in feite geen extra kostenpost, omdat het een terugbetaling is van geld dat je hebt geleend. Rente vormt echter een aanvullende kostenpost, en geldt daarom als ‘extra zakelijke kosten’. Je mag de rente daarom aftrekken van je winst, waardoor je minder winstbelasting betaalt. Hiermee profiteer je automatisch van fiscaal voordeel. Je hoeft de rentekosten daarom ook niet als aftrekpost op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting. Enkel de rente die je over een zakelijke lening betaalt is dus fiscaal aftrekbaar.

 • Zakelijke lening zonder onderpand

  Zakelijk geld lenen zonder onderpand is – buiten de bank om – goed mogelijk. Bij de bank leen je vrijwel altijd op onderpand of op andere zekerheden. Bij alternatieve (non-bancaire) financiers wordt vaak op een andere manier naar de cijfers van een onderneming gekeken. Moderne alternatieve financiers beschikken over financiële technologie en kunnen daarmee zeer nauwkeurige risico-analyses uitvoeren. Ze kijken doorgaans ook meer naar huidige bedrijfsresultaten in plaats van prognoses. Ook financieren deze moderne partijen vaak voor een kortere looptijd, bijvoorbeeld maximaal twee jaar, waardoor het risico nog verder beperkt wordt. Daardoor kunnen ze met meer zekerheid financieren zonder onderpand. Het is bij verschillende partijen mogelijk een zakelijke lening af te sluiten zonder onderpand. Het is altijd verstandig verschillende opties te vergelijken en bij twijfel altijd een adviseur in te schakelen.

Meer informatie?

Neem contact op met ons Client Services team via 020 8905429 of download onze online brochure.