Direct Lender Spotcap Nederland wordt onderdeel van CapitalBox

Spotcap Nederland gaat verder als Capital Box. Aanvragen kunnen gedaan worden via deze link. Voor bestaande klanten wijzigt er niets, zij kunnen inloggen zoals zij gewend zijn. Heeft u als klant vragen, dan kunt u contact opnemen met onze client service afdeling, voor contactgegevens, klik hier. Spotcap Partners ontvangen per mail meer informatie over hun specifieke situatie, daarnaast kunnen zij contact opnemen met hun Spotcap accountmanager. Voor meer informatie over deze transitie kunt u kijken op onze FAQ pagina, klik hier.

Je Omzet Voorspellen: Een Simpele Berekening

eigen omzet voorspellen simpele berekening

Je omzet voor de komende kwartalen kunnen voorspellen is een waardevolle vaardigheid, die je kan helpen verwachtingen te managen en plannen te maken. Het komt het dichtste in de buurt bij het voorspellen van de toekomst van je onderneming. Hoewel de cijfers nooit voor 100% zullen kloppen, stelt het je wel in staat vast te stellen wat van invloed is op je verkoop en uiteindelijk je omzet.

Daarom hebben wij een handige tool ontwikkeld die je hierbij kan helpen, gebaseerd op de formule:

Geschatte omzet = Trend + Seizoensgevoeligheid

Hoewel de formule het rekenwerk voor je doet, is het nuttig de insteek van de berekeningen zelf ook te begrijpen. Zo kun je zien hoe verschillende factoren je eindcijfers beïnvloeden. Daarom doorlopen we even twee voorbeelden: een met een versimpelde berekening waarin we enkel op “Trend” focussen en een met de volledige formule. Om het eenvoudiger te maken gebruiken we relatief lage cijfers.

1. Een verkoopschatting maken zonder seizoensgevoeligheid

We nemen aan dat je onderneming de laatste 2 jaar een stabiele groei per kwartaal laat zien en dat je je omzetvoorspelling voor de volgende 2 jaar wil doen.

Wat heb je hiervoor nodig?

 

  • Je verkoopcijfers van de laatste 8 kwartalen
  • Onze Excel Sheet

Klik hier voor toegang tot de spreadsheet. Maak vervolgens je eigen kopie en vul je omzet van de afgelopen in.

Je zult zien dat de trend samenhangt met de hoogte van de getallen die je invoert.

We nemen in dit voorbeeld even aan dat ‘Seizoensgevoeligheid’ nul is.

Door de seizoensgevoeligheid uit de formule te halen wordt je voorspelde omzet in een rechte lijn weergegeven, zonder fluctuaties. Uiteraard is dit geen realistische of betrouwbare weergave van de realiteit, maar het is altijd goed om de basis van een formule te begrijpen.

Nu we dit voorbeeld hebben gezien, voegen we in het volgende voorbeeld de seizoensgevoeligheid weer in.

2. Een verkoopschatting maken mét seizoensgevoeligheid

In het volgende voorbeeld werken we met iets meer data. We nemen aan dat je onderneming al 3 jaar actief is en je de omzet voor de komende 8 kwartalen wil voorspellen.

Wat heb je hiervoor nodig?

 

  • Je verkoopcijfers van de laatste 12 kwartalen (let op: in het vorige voorbeeld 8 kwartalen)
  • Onze Excel Sheet

Klik hier voor toegang tot de spreadsheet. Maak vervolgens je eigen kopie en vul je omzet van de afgelopen 12 kwartalen in.

 

Hoe voorspel je je omzet, seizoensgevoeligheid meegenomen, in stappen?

 

1. Vul de laatste 12 kwartalen met je verkoopcijfers in, zoals hieronder te zien is.

De formules in de spreadsheet berekenen het gewogen gemiddelde en gecentreerd gewogen gemiddelde voor je.

Het is niet noodzakelijk deze termen of cijfers te begrijpen; ze zijn echter nodig om je seizoensgevoeligheid te verfijnen, zodat de trend ook beter berekend kan worden.

2. Bekijk de seizoensgevoeligheid in de kolom. Zijn de getallen negatief? Dan haalt je huidige omzet de voorspelling niet, en andersom. Positieve waarden betekenen echter een positieve trend en behaalde targets.

3. Je kunt de gemiddelde seizoensgebondenheid per kwartaal bekijken in de meest rechtse kolom.

4. En tot slot: Bekijk je omzetvoorspelling!

Het document creëert automatisch de bijbehorende grafiek voor je, die er een stuk realistischer uitziet dan de voorgaande.

Om je voortgang zo goed mogelijk in kaart te houden, raden wij je aan dit document regelmatig te updaten. Zo kun je je resultaten beter managen en op de juiste momenten je strategie aanpassen, bijvoorbeeld door extra werkkapitaal aan te trekken.

Met deze inzichten run je je zaken nóg efficiënter en kun je je uiteindelijk weer concentreren op het allerbelangrijkste: ondernemen!

Kan jouw onderneming een boost gebruiken in de vorm van aanvullend werkkapitaal?

Ontdek binnen enkele minuten of je in aanmerking komt voor een zakelijke lening.