Direct Lender Spotcap Nederland wordt onderdeel van CapitalBox

Spotcap Nederland gaat verder als Capital Box. Aanvragen kunnen gedaan worden via deze link. Voor bestaande klanten wijzigt er niets, zij kunnen inloggen zoals zij gewend zijn. Heeft u als klant vragen, dan kunt u contact opnemen met onze client service afdeling, voor contactgegevens, klik hier. Spotcap Partners ontvangen per mail meer informatie over hun specifieke situatie, daarnaast kunnen zij contact opnemen met hun Spotcap accountmanager. Voor meer informatie over deze transitie kunt u kijken op onze FAQ pagina, klik hier.

Financiering voor ondernemers: 4 redenen om geen appels met peren te vergelijken

spotcap voor ondernemers

Als ondernemer is het van belang te kiezen voor een financieringsvorm die past bij jou, jouw bedrijf en de situatie. Welke factoren zijn essentieel om mee te nemen in je besluit en hoe kun je verschillende financieringen, ondanks de onderlinge verschillen, toch naast elkaar leggen? Hieronder lichten we vier punten toe.

1. Rente en looptijd

Terecht en onterecht staan deze factoren op de eerste plaats. De hoogte van de rente heeft invloed op de prijs en de terugbetaaldruk is afhankelijk van de looptijd. Echter zijn dit vaak de enige twee aspecten waar ondernemers hun besluit op baseren als ze financiering aanvragen. Natuurlijk zijn deze twee punten belangrijk voor jouw keuze, maar het totaalbedrag dat je aan het einde van de rit moet betalen, wordt niet alleen gevormd door de hoogte van de rente. Er zijn meerdere kosten die meespelen in de totaalprijs (zie punt 2). Daarnaast is een gepaste looptijd afhankelijk van jouw financieringsdoel: een pand aflossen in twee jaar is wellicht niet ideaal, een voorraad aflossen daarentegen wel. Een gepaste looptijd sluit aan bij een concreet doel en kan daarom voor iedereen verschillen. Lees voor meer inzicht in rentes en looptijden ook dit blog.

2. Overige kosten en voorwaarden

De totaalprijs voor een lening bestaat uit meerdere factoren. Kijk bij het afsluiten van een financiering met een relatief lage rente ook naar de overige kosten en de voorwaarden die gelden. Worden er administratiekosten of servicekosten gerekend? Krijg je een boete als er geen saldo op de rekening staat waarvan het geld geïncasseerd wordt? En kan je boetevrij aflossen als het resterende leenbedrag niet meer nodig is (bijvoorbeeld bij een financiële meevaller)?

Laat je niet verleiden door lage rentes of “vanaf”-prijzen. Kijk naar het gemiddelde, naar welke voorwaarden er worden gehanteerd en of deze duidelijk worden gecommuniceerd via de website van de aanbieder.

3. Aflossingsvorm

Het aflossen van een financiering kan op verschillende manieren. Ga als ondernemer na met welke regelmaat jij kan aflossen. Dagelijkse of wekelijkse incasso’s hebben een groter effect op de cashflow van je bedrijf dan maandelijks terugbetalen. Daarnaast bestaat er een verschil tussen annuïtair en lineair aflossen. Bij een annuïtaire aflossing verandert de verdeling tussen rente en aflossing, maar blijft het maandelijkse totaalbedrag gelijk. Bij een lineaire aflossing is het aflossingsdeel iedere maand gelijk, maar omdat de rente over het openstaande bedrag steeds verandert, zal ook het totaalbedrag veranderen. Beide aflossingsvormen hebben voordelen.

4. Zekerheden en flexibiliteit

Kredietverstrekkers vragen vaak om zekerheden bij het aangaan van een financieringsovereenkomst. In de meeste gevallen gaat het om verpanding, zoals voorraad, debiteuren, inventaris of een eigen pand. Als deze vergeven zijn, ben je minder flexibel om in de toekomst andere financiering aan te trekken. Neem dit mee in je overweging. Hiernaast kan er een persoonlijke of concerngarantie worden gevraagd om meer zekerheid te hebben.

Flexibiliteit is een wenselijk aspect. Is het mogelijk om vervroegd een groot gedeelte af te lossen? Kan je de looptijd van de lening verlengen? Of kan je als dat nodig is het kredietbedrag verhogen? Door deze flexibiliteit vergroot je de mogelijkheden om met jouw bedrijf vervolgstappen te nemen, nog meer te groeien of uit te breiden.

Het is duidelijk dat het kiezen van een kredietverstrekker meer inhoudt dan renteverschillen bekijken. Ga goed na waar jij als ondernemer behoefte aan hebt en neem alle bovenstaande factoren mee in jouw overweging. Spotcap streeft in ieder geval naar eenvoudige, toegankelijke en klantgerichte kredietverlening. De focus ligt op kwaliteit: wij zijn er om de groei van ondernemingen te verwezenlijken!