Als gevolg van het coronavirus is het maximaal aan te vragen bedrag tijdelijk aangepast naar €150.000. Daarbij worden aanvragen uit specifieke sectoren (toerisme, horeca, vrijetijdsbesteding, land- en tuinbouw, transport, uitzendbranche) tijdelijk niet in behandeling genomen.Voor meer informatie en onze contactgegevens, klik hier

Een dag in het leven van Risk Analist Thijs

Wat doet de afdeling Risk bij Spotcap?
Risk doet eigenlijk van alles! We zijn met name bezig met het beheren van ons klantenportfolio. Welke klanten keuren we goed? Welke kunnen we minder vaak goedkeuren? Waar zitten de minst goed presterende leningen? Hoe voorkomen we zogenaamde defaults? We onderzoeken alle aspecten van het portfolio en zijn continu aan het kijken waar we ons portfolio kunnen vergroten en ons risico kunnen verlagen.

Wat is jouw functie binnen de afdeling?
Vorig jaar maakte ik de overstap van Underwriting naar Risk, waar ik nu Risk Strategy & Data Analist ben. Eigenlijk ligt deze functie erg in het verlengde van mijn vorige functie als analist. Ik kijk, zoals ik al uitlegde, met name naar waar onze klanten zitten op allerlei verschillende aspecten zoals bedrijfsomvang, sector, bestaanshistorie, financiële trends. Aan de hand van zogenaamde Exploratory Data Analysis (EDA) bekijk ik hoe het portfolio zich beweegt. Hiervoor creëer ik nieuwe variabelen, kijk ik welke outlines we zien, of de data goed overgenomen en of de modellen naar behoren werken. Mijn functie is ondersteunend aan de Data Scientists.

Hoe ziet jouw werkdag er ongeveer uit?
Geen enkele dag is hetzelfde! Ik heb geen standaard taken en werk voornamelijk op projectbasis. De meeste tijd besteed ik aan het uitwerken van projecten. Voor een bepaalde project ben ik bijvoorbeeld een API aan het maken. Het wordt een soort functie waar alle bankgegevens instaan die worden gecategoriseerd door een ander model. Daar maak ik dan statistieken van, op basis waarvan ik analyses en doorberekeningen kan maken. De inzichten hieruit kunnen worden binnen het team weer gebruikt voor toekomstige analyses. Voor een ander project ben ik aan het kijken naar het ‘gat’ tussen de aangevraagde kredietbedragen en de daadwerkelijk verstrekte kredieten. Dit ontstaat wanneer wij een kredietaanvraag wel goed kunnen keuren, maar niet voor het volledig aangevraagde bedrag. Waar komt dit gat vandaan en hoe kunnen we het zoveel mogelijk opvullen? Ik werk aan een nieuw model waarmee automatisch het best passende kredietbedrag berekend kan worden voor de klant. Dit doen de analisten nu handmatig.

Waarom is Risk zo’n belangrijke afdeling?
No risk, no fun! Nee hoor, grapje. We werken met heel veel verschillende soorten data. We zitten overal een beetje tussenin en zijn ondersteunend aan allerlei verschillende afdelingen. Dat maakt dat wij op veel plekken in de organisatie waarde kunnen toevoegen om ons product nog verder te kunnen verbeteren. Je doet ontzettend veel inzichten op, niet alleen over de klant, maar ook over hoe het bedrijf in elkaar zit.

Wat vind je leuke dingen aan jouw functie?
Wat ik net eigenlijk al zei: het is een enorm diverse functie. Ook in het vakgebied valt nog enorm veel te leren.  

Wat zijn uitdagingen?
Het is soms frustrerend om programmeertaal te moeten gebruiken. Het luistert heel nauw, je hebt al snel errors. Dat kan door iets heel simpels gebeuren, zoals het vergeten van een komma. Soms is het een uitdaging om daar niet al te gefrustreerd over te raken. Maar dat hoort er natuurlijk ook gewoon bij.

Wat zou je meegeven aan ondernemingen die op zoek zijn naar financiering?
Het allerbelangrijkste is: kom op tijd. Zorg ervoor dat je administratie altijd goed op orde is zodat je zelf inzicht hebt in hoe het gaat. Zo wordt het ook eenvoudiger om extra werkkapitaal aan te trekken voor de momenten waarop het nodig is.