Een dag in het leven van kredietanalist Julie

Julie Houttequiet

Wat is jouw rol binnen Spotcap?
Ik ben sinds een halfjaar werkzaam Junior Underwriter voor het Nederlandse team. Ik werk vanuit Berlijn voor de Nederlandse markt. Mijn hoofdtaak is het uitvoeren van de financiële analyse per aanvraag, om te kijken welke klanten we kunnen aannemen en tegen welke voorwaarden.

Hoe ziet jouw werkdag er ongeveer uit?
Als ik binnenkom pak ik eerst een goede koffie! Vervolgens kijk ik naar de lijst met taken die klaar zijn voor loan processing. Mijn collega bij Loan Processing zorgt ervoor dat per taak alle data compleet is en correct in het systeem staat. Dan is de taak klaar voor Underwriting en starten wij de analyse.

Per case bekijken we de financiële gegevens, banktransacties en algemene kredietwaardigheid. Dit doen we onder meer door te kijken naar externe rapporten en door de kredietregisters te raadplegen. Wat zeer belangrijk is bij de analyse is om in je achterhoofd te houden wat de structuur van het bedrijf is, hoe lang het bestaat en in welke industrie het opereert. Dit kan namelijk van belang zijn bij het verklaren van de cijfers; soms lijken bepaalde zaken onlogisch, maar zijn deze geheel verklaarbaar bij bepaalde typen bedrijven en sectoren. Een voorbeeld: we checken altijd via de bankrekening of er een concentratierisico bestaat. Als een jong bedrijf voor 90% van haar inkomsten afhankelijk is van maar één klant, is dat zeer risicovol voor ons. Immers, als die ene klant de samenwerking beëindigt, zijn er geen inkomsten meer om de aflossingen in de toekomst te kunnen dragen. Maar, een kleine retailer wiens inflows voor 70% van een betaaloperator komen, heeft niets om zich zorgen over te maken. Deze inflows komen dan van verschillende klanten waardoor er minder concentratierisico bestaat.

De uitkomst van de analyse gaat naar onze collega’s bij Client Services en Accountmanagement. Zij kunnen in het systeem zien waar onze besluiten op gebaseerd zijn, maar bijzonderheden communiceren we vaak nog even persoonlijk. Onze collega’s koppelen dit vervolgens terug naar de klant.

Waarom is jouw afdeling van belang voor het bedrijf?
Wij zijn eigenlijk werkzaam op het meest operationele niveau. Als een bedrijf dat leningen toekent kunnen we dit natuurlijk niet doen zonder een gedegen financiële analyse.

Haha, uiteraard! Wat vind je leuke dingen aan jouw functie?
Allereerst Finance! Ik heb vijf jaar Finance gestudeerd dus daar ben ik natuurlijk zeer in geïnteresseerd. Daarnaast ook zeker het team, ik heb een heel leuke manager en een gezellig team dus dat is zeker ook een belangrijk aspect.

Zijn er ook minder leuke dingen?
Minder leuk is bijvoorbeeld wanneer er een periode is waarin we wat minder kwaliteit in de aanvragen zien, waardoor we vaker moeten afwijzen. Dit beïnvloedt vaak ook de sfeer op kantoor, want het zijn gewoon geen leuke dingen om te doen. Wel zien we dan wel weer uitdaging in het verbeteren van de kwaliteit middels het uitvoeren van kwaliteitsanalyses. En daarop volgen dan weer leukere periodes!

Heb je tot slot nog tips voor ondernemers die financiering willen aanvragen?
Een goed advies is dat je zelf zorgt dat alle informatie en administratie op orde is voordat je met de aanvraag begint. Dit voorkomt dat de verstrekker vaak over en weer moet met de aanvrager, wat het proces onnodig kan vertragen. Bij ons heb je in ieder geval een overzicht van de banktransacties nodig en een schermafbeelding van de zakelijke rekening. Bij grotere aanvragen hebben we ook een jaarrekening en BTW-aangiftes nodig. Zeker bij ondernemingen met grotere structuren is het fijn als de documenten van alle entiteiten direct compleet zijn en, waar nodig, geconsolideerd. Dit werkt voor voor ons als analist ook een stuk efficiënter, waardoor wij weer sneller kunnen terugkoppelen naar de klant!