Direct Lender Spotcap Nederland wordt onderdeel van CapitalBox

Spotcap Nederland gaat verder als Capital Box. Aanvragen kunnen gedaan worden via deze link. Voor bestaande klanten wijzigt er niets, zij kunnen inloggen zoals zij gewend zijn. Heeft u als klant vragen, dan kunt u contact opnemen met onze client service afdeling, voor contactgegevens, klik hier. Spotcap Partners ontvangen per mail meer informatie over hun specifieke situatie, daarnaast kunnen zij contact opnemen met hun Spotcap accountmanager. Voor meer informatie over deze transitie kunt u kijken op onze FAQ pagina, klik hier.

Rekening courant voor ondernemers

Een alternatief op de rekening-courant tot €350.000

Wat is een rekening courant?

Een rekening-courantkrediet is een rekening bij de (huis)bank waarop je rood mag staan. Over de roodstand betaal je rente. Tot hoever de roodstand mag oplopen, wordt bepaald door de bank; dit is de kredietlimiet van de rekening-courant. Ook bepaalt de bank hoeveel rente je betaalt over het opgelopen krediet.

Hoe werkt een rekening-courantkrediet?

Nagenoeg iedere onderneming sluit een rekening-courant af bij de bank. De rekening-courant is in feite gewoon een aparte zakelijke rekening voor een onderneming, waarover transacties plaatsvinden zoals het uitbetalen van facturen. Indien er sprake is van een rekening-courant met de mogelijkheid tot roodstand dan hebben we het over een rekening-courantkrediet. Hiervoor maakt een onderneming afspraken met de bank, met betrekking tot de maximale roodstand (limiet) en de rente. Het is soms mogelijk de limiet tussentijds te verhogen, bijvoorbeeld wanneer de onderneming extra investeringen wil doen.

spotcap rekening courant krediet

Waar kan ik een rekening-courantkrediet voor inzetten?

Het rekening-courantkrediet, het zakelijke krediet en de zakelijke lening zijn belangrijke onderdelen van de financieringsmix. Deze oplossingen zijn onder meer inzetbaar voor:

 • Cashflow management
 • Inkoop voorraden
 • Overbrugging van vordering
 • Voorfinanciering projecten
 • Aannemen personeel

Rekening-courant versus lening

Als alternatief op een rekening-courantkrediet kun je denken aan een zakelijke lening. Het voordeel van een lening is dat de rente vast wordt gelegd in het aflosschema. Dit kan zowel een lineair schema zijn als een annuïtair schema. In een lineair schema los je een vast rentebedrag per maand af, totdat de lening volledig is afbetaald. In een annuïtair aflosschema betaal je een vast rentepercentage over het nog af te lossen gedeelte van je lening. Met deze manier van aflossen wordt het maandbedrag steeds iets hoger, omdat het nog af te lossen gedeelte steeds kleiner wordt.

Voordelen van een zakelijke lening

Een onverzekerde zakelijke lening is inzetbaar voor verschillende doeleinden

 • Manage cashflow

  Zet een zakelijke lening in om je cashflow beter te managen.
 • Overbrugging

  Overbrug uitstaande vorderingen of een tegenvallend seizoen.

 • Investeer in nieuwe materialen

  Investeer in een nieuw kassasysteem of grote materialen.
 • Verbouwing of renovatie

  Open een nieuwe vestiging of breid je onderneming uit.

Ondernemers over rekening-courantkrediet

“Wij werken veelal op projectbasis en moeten soms snel een klus voor kunnen financieren. Het is voor ons heel prettig een alternatief op de rekening-courant te hebben!”

Leon Toeset

Skipp Marketing in Motion

Veelgestelde vragen

 • Is de rekening-courant eigen vermogen?

  Roodstand op je rekening-courant betekent dat je een schuld hebt. Het rekening-courantkrediet moet daarom geboekt worden als kort vreemd vermogen, aan de linkerzijde van de balans. De rekening-courant is dus geen eigen vermogen. 

 • Wanneer betaal ik rente over mijn rekening-courant?

  Over de roodstand op een rekening-courant betaalt u rente zoals afgesproken met de bank. Deze rente is variabel en kan dagelijks stijgen of dalen. Indien u de rekening-courant gebruikt om privébedragen voor te schieten, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of de aanbetaling voor een woning, dan moet u rekening houden met extra rente. Voor bedragen tot €17.500 wordt geen rente berekend door de belastingdienst. Komt het saldo echter op enig moment in het jaar boven €17.500 dan moet over het gehele bedrag rente worden berekend. Let op: deze regels zijn van toepassing op de rekening-courant, maar niet op een lening die u heeft met uw BV. De regels die van toepassing zijn op uw situatie bespreekt u het beste met uw accountant of financieel adviseur.

Meer informatie?

Neem contact op met ons Client Services team via 020 8905429 of download onze online brochure.