Direct Lender Spotcap Nederland wordt onderdeel van CapitalBox

Spotcap Nederland gaat verder als Capital Box. Aanvragen kunnen gedaan worden via deze link. Voor bestaande klanten wijzigt er niets, zij kunnen inloggen zoals zij gewend zijn. Heeft u als klant vragen, dan kunt u contact opnemen met onze client service afdeling, voor contactgegevens, klik hier. Spotcap Partners ontvangen per mail meer informatie over hun specifieke situatie, daarnaast kunnen zij contact opnemen met hun Spotcap accountmanager. Voor meer informatie over deze transitie kunt u kijken op onze FAQ pagina, klik hier.

FinTech

Wat is fintech? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen? Op deze pagina leggen wij uit wat fintech is en hoe je het kunt inzetten voor jouw onderneming.

How-it-works-mobile-steps_NL

Wat is FinTech?

FinTech is een samentrekking van ‘Financiële Technologie’ en is een term die gebruikt wordt voor innovatieve technologie die wordt ingezet in de financiële sector. De opkomst van fintech werd versneld door technologische ontwikkelingen en vermindering van vertrouwen in de banken als gevolg van de financiële crisis. Waar eerder de bank hoofdverantwoordelijk was voor de financiële behoeften van de klant, zijn er nu veel meer mogelijkheden beschikbaar in de markt met dank aan zogenaamde fintechs, bedrijven die fintech inzetten ten behoeve van het verbeteren van de klantervaring. Fintechs richten zich vaker op niches in de financieringsmarkt, zoals alternatieve financiering, betalingen, vermogensbeheer, verzekeringen, cryptocurrencies en e-commerce.

FinTech in Nederland

De fintech-industrie groeit zowel internationaal als in Nederland hard. Steeds meer bedrijven integreren technologie in hun bedrijfsmodel. Niet alleen financiële dienstverleners maar ook verzekeringsmaatschappijen, de gezondheidszorg, banken, beveiligingsbedrijven en data-analisten maken steeds meer gebruik van innovatieve technologie. In 2018 waren er al meer dan 400 bedrijven actief in de Nederlandse fintech-markt, en dit aantal groeit nog dagelijks. Met de inzet van technologie kunnen deze bedrijven sneller en efficiënter data verwerken en hun processen beter afstemmen op de klant.

Voordelen van financiële technologie

Veel fintechs bieden een alternatief óf een aanvulling op traditionele financiële diensten. In financiële dienstverlening is een veelvoorkomend struikelblok de lange doorlooptijd van processen en de vele financiële gegevens die nodig zijn bij een aanvraag. Fintechs kunnen met de inzet van technologie meer snelheid en gebruiksvriendelijkheid bieden in hun processen. Ook zijn zij in staat efficiënt grote hoeveelheden data te verwerken. Zo kunnen fintechs snel en vakkundig analyses uitvoeren en (vaak) een aanzienlijk snellere doorlooptijd hanteren. Ook werken fintechs veelal geheel online, waardoor fysieke afspraken en papierwerk niet meer noodzakelijk zijn.

Hoe FinTech ondernemers kan helpen

Spotcap_ClaimQuote-e1560928179554-36x36

"Dankzij de tech-gedreven oplossing die Spotcap biedt, kan ik periodiek extra financiering inzetten om door te groeien."

Flexotels

Hoe wordt FinTech ingezet?

Financiële technologie wordt ingezet door bedrijven in verschillende branches. Een greep hieruit is:

 • Betalingen
 • Asset management
 • Verzekeringen
 • Personal finance
 • Bankieren
 • (Zakelijk) lenen

Veelgestelde vragen over FinTech

 • Hoe werkt FinTech?

  FinTech staat voor financiële technologie, wat breed opgevat kan worden. Ieder fintech bedrijf zet technologie op een andere manier in, maar allen hebben als doel om financiële dienstverlening te verbeteren of (deels) te automatiseren. In de kern wordt fintech ingezet om bedrijven en consumenten te helpen financiële zaken beter te managen. Bijvoorbeeld door processen sneller en efficiënter te maken, of data eenvoudiger uitwisselbaar, en diensten online aan te bieden.
 • Wat zijn FinTech bedrijven?

  Een FinTech-bedrijf is een bedrijf dat technologie inzet binnen financiële dienstverlening, met het doel deze dienstverlening te optimaliseren en/of automatiseren. Alleen in Nederland al zijn er momenteel 400+ fintech-bedrijven, van groot naar klein en met een breed scala aan diensten en activiteiten. Bekende voorbeelden van fintechs zijn PayPal en Adyen (beide payment providers), Bunq en Tikkie (bankieren), maar ook blockchain is een voorbeeld van fintech dat iedereen wel kent. Fintech bedrijven opereren in alle financiële branches: betalingen en bankieren zijn genoemd, maar ook in bijvoorbeeld verzekeringen, kredietverstrekking, leasing, hypotheken, personal finance en nog veel meer branches wordt financiële technologie ingezet.
 • Waarom zou ik FinTech inzetten?

  Als consument profiteer je van fintech op meer manieren dan je denkt. Modern betalingsverkeer en het gebruik van betaalverzoeken zijn bijvoorbeeld niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En bedenk eens hoeveel slimme apps algoritmes gebruiken om de gebruikerservaring precies op jou af te stemmen. Ook achter de schermen wordt technologie ingezet voor dataverzameling en -verwerking, bijvoorbeeld door overheidsinstanties. En als ondernemer zijn er genoeg redenen om fintech in te zetten voor je bedrijf. Zo zijn er partijen die juridische dienstverlening gedigitaliseerd hebben, zakelijk betalingsverkeer automatiseren of binnen een werkdag bedrijfsfinanciering kunnen verstrekken. Diensten die fintechs bieden kunnen jou als ondernemer helpen je bedrijf optimaal te runnen.
 • FinTech vs. banken

  Het geluid tijdens de opkomst van fintech in Nederland, enkele jaren geleden, was dat het disruptief zou zijn voor de markt en de positie van banken zou bedreigen. Inmiddels is het duidelijk dat samenwerkingen tussen banken en fintechs het meeste opleveren voor zowel de partijen als de consument. Diverse grootbanken hebben hun eigen fintech initiatieven gelanceerd zoals ABN AMRO met dochteronderneming New10, ING die de handen ineensloeg met Funding Options en Rabobank die onlangs Fundr lanceerde. Daarnaast is de dienstverlening van banken en fintechs vaak complementair aan elkaar. Waar traditioneel gezien de grootbank verantwoordelijk was voor alle financieringsbehoeften, financieren ze vandaag de dag nog maar een deel van de behoefte in de markt. Vooral het mkb ondervindt daardoor meer uitdaging bij het aantrekken van financiering. Steeds meer bedrijven trekken een aanvulling op bancaire financiering aan via fintech partijen, die een financieel product kunnen bieden dat complementair is aan die bancaire financiering.

Meer informatie?